På Friskolen kender alle lærere og elever hinanden på tværs af afdelingerne. De store elever hjælper de mindre, og passer på dem. 5 - 10 dage om året er eleverne sammen i temauger, hvor elever fra børne-haveklassen til 10. klasse er sammen.
Friskolen har nul-tolerance overfor mobning. Alle ansatte stopper aktivt mobning, og Friskolen forebygger mobning ved at lære eleverne at håndtere konflikter uden vold og aggressioner.

Friskolen tror på, at man lærer bedst i inspirerende omgivelser. Derfor har Friskolen store grønne områder og næsten ingen asfalt. Skolens Støtteforening er i øjeblikket i gang med at søge fonde, således at vi kan få en ny flot naturlegeplads. Processen med at finde ud hvad der skal være på vores legeplads og hvor det skal placeres er eleverne via elevrådet selvfølgelig også involveret i.

Friskolens fornemmeste opgave er at klæde skolens børn og unge på til en fremtid, som ingen kender. Derfor er lysten til at lære vigtig. De unge, som forlader skolen efter ti års skolegang, skal igennem hele livet kunne tilegne sig ny viden. Og det klæder Friskolen dem på til!

Friskolen Østerlars er forældrenes skole. Det er forældrene, der gennem den forældrevalgte bestyrelse, har den overordnede ledelse.
Friskolen forventer derfor, at forældrene engagerer sig i deres børns skole, både i den daglige skolegang, sociale arrangementer, møder, generalforsamling og praktiske arbejdsdage, hvor klasselokaler males m.m.
Til gengæld har en friskoleforælder en tæt kontakt til lærerne og skolen. Der afsættes 2 timer. pr. elev  årligt til skole-hjemsamtaler foruden forældremøder og derudover står vi til rådighed for forældre og elever, der i en periode har brug for samtaler om barnets skolegang og trivsel.
Via skoleintra udsender hver afdeling nyhedsbreve og hver måned udsendes Friskolenyt, med nyt for hele skolen fra ledelsen, bestyrelsen og afdelingerne. Alle forældre er desuden altid velkomne til at være med i en skoledag, man skal dog forvente at skulle deltage aktivt.